De echo van liederen

Liederen herinneren zonder nadenken
Als je mij een vraag stelt moet ik vaak even nadenken. Als je mij vraagt een Sinterklaasliedje te zingen is denktijd niet nodig. Enkele noten of een akkoord van een lied zijn voldoende om direct een gevoelsreflectie te ervaren en momenten terug te halen in welke omstandigheden het lied zo belangrijk voor mij was.

Liederen kunnen je blij maken. Als ik daarentegen een lied in de kerk moet zingen wat ook gezongen werd op de begrafenis van mijn vader ga ik playbacken, want dan wordt mijn hele keel afgeknepen.

De kracht van liederen

Liedjes weerklinken ook op de meest onverwachte momenten in mijn hoofd. Ik houd van zeer uiteenlopende muziek. Een van mijn helden is Ramses Shaffy. Diverse liederen herinneren mij aan momenten van grote vreugde en aan momenten dat ik verdrietig was. De liedjes inspireren mij en beuren mij op.

Witte muur

Een van de muren op mijn kamer op de woonboot was tot voor kort leeg. Eens zou ik wel iets vinden wat passend zou zijn. Het zou wel goed tegen het zonlicht moeten kunnen. Op 2 januari dit jaar was ik met Marjolein (mijn echtgenote)  op stap om inkopen te doen voor haar nieuwe praktijkruimte. Aan het einde van onze tocht passeren we een doek, zwart met witte letters erop …. ik loop terug. Dit is wat er aan mijn muur komt te hangen (zie foto 'Zing vecht huil bid lach werk en bewonder Ramses').

Inwijding

Maandag 3 januari hangt Ramses aan de muur! Ik zocht naar het boek waar al zijn liederen instaan. Ik vind het en begin te lezen. Ik stuit bij toeval op het verhaal waarin hij de eerste ontmoeting beschrijft met zijn vader in Parijs, die dan op zeer hoge leeftijd is. Ik word overmand door emoties. Niet alleen zijn verhaal raakt mij maar het brengt mij ook weer heel dicht bij mijn vader. Voldaan veeg ik de tranen van mijn gezicht. De lijst hangt en is ingewijd. De zin die volgt in het lied maar die niet op het doek staat afgebeeld luidt: ‘En niet zonder ons’. Zo passend in het werk dat ik mag doen. Dat mensen altijd weten dat er hulp voor hen is. Welke muziek of welk lied inspireert jou?

De echo van liederen
© Alle rechten voorbehouden.
1
0
1