Waar ontspringt jouw leiderschap?

Gastcolumn van Rogier Huffnagel.
De bron van leiderschap ontspringt in jezelf. ‘Ken Uzelve’, zo spreekt het orakel van Delphi. Om jezelf te kennen, moet je je bewust worden van jezelf. Dit ontstaat door je aandacht naar jezelf te brengen, je als het ware te verbinden met jezelf. Maar je bent altijd al jezelf, dus wat valt er te verbinden?

Unieke vermogen van de mens

Het gaat erom je blik naar binnen te keren. Dit is misschien wel het meest unieke vermogen van de mens. Door reflectie word je zelf het object van je aandacht. Je wordt je allereerst bewust van je gedachten. Je kunt je afvragen wat gedachten eigenlijk zijn. Wie is er ooit in geslaagd een gedachte vast te houden? Ze komen en gaan en hebben eigenlijk altijd te maken met het verleden of de toekomst. Ofschoon gedachten je in hoge mate bepalen, hebben ze geen blijvende realiteit. In feite zijn ze leeg en van voorbijgaande aard.

Niet langer gebonden

Als je je blik naar binnen keert blijven de gedachten opkomen. Probeer ze niet te stoppen, want dit is onmogelijk. Om controle te krijgen over je bewustzijn moet je heel alert en waakzaam zijn. Het gaat om eenvoudige aandacht. Je ervaart je gedachten, maar je kunt je ook richten op de lege ruimte tussen de gedachten. Waar het op aankomt is om je niet te verbinden met je gedachten. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet. Als je dit oefent zullen gedachten vanzelf gaan oplossen zonder een spoor achter te laten. Je wordt er niet langer door gebonden.

Onveranderlijke stilte

Als je gedachten oplossen zul je je bewustzijn gaan ervaren. Je bewustzijn is leeg en heeft van nature een enorme sereniteit en helderheid; het is een onveranderlijke stilte in een oneindig heden. Je komt in een staat van louter gewaarzijn.

Inspiratie

Jouw leiderschap ontspringt vanuit die stilte in jezelf en vindt vloeiend zijn weg in de wereld via inspiratie. Deze inspiratie zal je bestemmen en anderen inspireren. Niet door te heersen, maar door te bezielen. Jij bent wie jij bent! Rogier Huffnagel voorzitter Raad van Bestuur Van Ede & Partners

Waar ontspringt jouw leiderschap?
© Alle rechten voorbehouden.
1
0
1