Langzaam is snel

Snel de deur uit.
Als je met kinderen snel de deur uit moet, dan is daar zo nu en dan opeens heel veel gedoe. Ik had je toch al gezegd je schoenen aan te trekken voordat je aan het ontbijt aanschoof. Waar is je bril? Waarom ga je nu je zusje slaan? Ja, kunnen de anderen ook even helpen? Als jij nu even niet op dit moment piano gaat spelen, dat zou ook fijn zijn! Mogelijk herken je aspecten van bovenstaande beschrijving. Jij wilt snel maar het gaat zo langzaam.

Snel ter zake

In het werkende leven willen we ook snel, zeker als het om lastige dingen gaat. In de training zie ik deelnemers regelmatig worstelen. Als we onderhandelen dan richten we ons (te) snel op de inhoud. We willen zaken doen, dus laten we het hebben over de aantallen en de prijs. O ja, en voordat we daarover beginnen praten we nog even over koetjes en kalfjes. Zo, dan kunnen we nu aan de slag. Ik heb een uurtje voor je, dus hoeveel korting ga ik van je krijgen?

Onderscheid inhoud en relatie

Waar mensen met elkaar samenwerken en onderhandelen is altijd sprake van inhoud en van relatie. Het gaat ergens inhoudelijk over (een product, het leveren van een dienst, ...) en het gaat over de onderlinge relatie tussen partijen. Soms heb je iemand tegenover je die heel open vertelt, soms iemand die heel weinig zegt. Bij de een voel je mogelijk direct een klik, een ander weet je niet goed te plaatsen. Het is cruciaal om oog te hebben voor de relatie met de ander. Zijn er inmiddels tussen jullie dingen gebeurd, die je niet leuk vond, adresseer deze dan en wacht daar niet (te lang) mee. Wil je verderop in het traject allerlei oplossingen met elkaar bedenken dan is het lastiger te brainstormen als de relatie troebel is.

Langzaam is snel

Waar het nu spannend wordt, is daar waar er gedoe is op het relationele vlak, emoties. Inhoud en relatie, onderscheid ze van elkaar en werk aan beiden. In welke situaties heb jij onlangs dat wat je raakte (relationele sfeer) niet ingebracht bij de ander?

Langzaam is snel
© Alle rechten voorbehouden.
1
0
1