Omkering. Wie durft?

Jaren geleden, voordat ik trainer en coach werd, werd ik uitgenodigd mee te gaan naar een bijeenkomst van Byron Katie. Daar stond ik op een scholengemeenschap in Amsterdam te midden van honderden mensen. Wie is deze Amerikaanse vrouw? Ik had nog nooit van haar gehoord. En al die mensen hier?

Denk aan iemand waar je wat van vindt?

We kregen een briefje met de uitnodiging te denken (gedachte) aan iemand waar je een beschuldigend oordeel over hebt, bijvoorbeeld iemand waar je het helemaal mee geschoten hebt. Nou, dat kostte mij geen moeite. Nee, ik ga niet vertellen wie dat was. Vervolgens werden we gevraagd op te schrijven wat je niet aardig vond van de ander, wat hij of zij wel/niet zou moeten doen volgens jou en wat je van de ander nodig hebt?

De vier vragen.

Zij vraagt een vrijwilliger uit het publiek en gaat aan de slag. Doelgericht wordt de vrijwilliger bij de hand genomen. De essentie van haar werk bestaat o.a. uit vier vragen: 1) Is het waar? 2) Kun je absoluut weten dat het waar is? 3) Hoe reageer je als je deze gedachte hebt? 4) Wie zou je zijn zonder die gedachte? Bij vraag 2 is de uitnodiging aan jezelf om drie voorbeelden op te sommen.

Spannend!

En dan ... dan wordt het echt spannend! Stel, ik zeg ‘X negeert mij altijd’. Wat Byron je dan vraagt te doen is of je die zin ‘X negeert mij altijd.’ wilt omdraaien. Probeer maar, hoe zou de zin dan kunnen luiden? Hoe voelt het als de zin zou luiden: ‘Ik negeer X altijd’. Noem nu eens drie voorbeelden waaruit dat laatste blijkt, dat jij X hebt genegeerd?

Toegevoegde waarde.

Onderzoeken van je gedachten loont! Neem nu nog eens 2 minuten om te onderzoeken over wie jij een oordelenende gedachte hebt en probeer het? Wil je hier meer over lezen: VIER VRAGEN die je leven veranderen, Byron Katie ISBN 978-90-225-3574-5.

Omkering. Wie durft?
© Alle rechten voorbehouden.
1
0
1