Wat heeft jouw voorkeur?

Andersom
Heb je wel eens geprobeerd met je andere hand te schrijven? Hoe vind je het om in Engeland aan de andere kant te rijden? Of je mes en vork van hand te verwisselen? Allemaal momenten waar je je bewust wordt wat je voorkeur heeft en wat niet. Zo gaat dat ook op voor de manier waarop we reageren op interne en externe ervaringen: de mate waarin we belangstelling hebben voor de externe wereld, dan wel de innerlijke wereld.

De een haalt dat uit het contact met anderen, de ander door zich te richten op zichzelf. Of de manier waarop we beslissingen nemen: koop je een huis nadat je alle details/rapporten boven tafel hebt om zo tot een afweging te komen of koop je het omdat het er zo romantisch uit ziet? Zo kun je ook informatie op verschillende manieren opnemen: zie je de dingen zintuigelijk of zie je meer plaatjes? Dit alles bracht Jung ertoe om te komen tot acht verschillende persoonlijkheidscombinaties (psychologische typen). Jolande Jacobi maakte het visueler door het in een wielvorm te presenteren. Andrew Lothian vervolmaakte het wiel (zie foto).

100 mensen ontslaan

Hoe reageer jij als je gevraagd wordt 100 man te ontslaan? Gaat het je om het effect dat de onderneming zo wel kan overleven? Of maak je je zorgen hoe het nu met al die 100 gezinnen verder moet? Geen van deze zienswijzen is fout. Vaak vindt iemand dat zijn zienswijze de enige waarheid, realiteit is. In de praktijk kun je er verschillend tegen aankijken. Als je je een beeld hebt gevormd is het lastig de andere werkelijkheid te horen. Het is essentieel voor een organisatie onderling elkaars zienswijzen te doorgronden. Mensen kunnen elkaar in de weg zitten maar diezelfde mensen zouden samen ook zeer succesvol kunnen zijn.

Die persoon is echt vreselijk!

Neem eens iemand in gedachten in je werk waar je een geweldige hekel aan hebt. Wil je weten hoe je met hem of haar effectiever zou kunnen samenwerken? Stuur een email naar rembt@rembt.nl!

Wat heeft jouw voorkeur?
© Alle rechten voorbehouden.
1
0
1