Muiterij, wij ook ...?

2010, Zuid Afrika
Ik ben de coach van Frankrijk en we gaan winnen. Ik ben een van de vedettes en zal dat waarmaken. Ik ben algemeen directeur van de bond en en heb al het vertrouwen in de coach. Ik ben minister van sport en verheug mij erop met de jongens een bezoek te brengen aan een township. Ik ben de president en zal op de G-20 laten zien dat wij ook wereldspelers hebben. Ik ben van een grote bank en wij hebben voor onze TV-commercials 'de blauwe helden' gestrikt.

En opeens ...

Ik, de coach, word uitgemaakt voor hoerenjong ... Ik, de vedette, word het team uitgezet ...

En daarna ...

Ik ben aanvoerder en we hebben met z'n allen besloten niet deel te nemen aan de training. Ik ben coach en sta eenzaam op de stip zonder de sterren. Ik ben aanvoerder en wil weten wie ons verraden heeft, ik voel mij niet meer veilig in mijn eigen team. Die man moet worden uitgesloten. Ik ben baas van de Fifa en vindt dat de politiek zich echt niet met voetbal moet bemoeien. Ik ben de president en stuur mijn minister. Ik ben minister en blijk ... alleen het township te bezoeken. Ik ben algemeen directeur van de bond en heb mijn ontslag aangeboden. Ik ben voorzitter van die grote bank en houdt mijn hart vast voor de imagoschade. Ik ben vakbondsman en het grote geld is duidelijk de oorzaak. Ik ben de president en wil een onderzoek en roep een andere vedette op het matje. Ik ben die vedette waar de crisis mee naar buiten kwam. Ik ben coach en ontslagen. Ik ben die vedette en bij aankomst op het vliegveld laat ik mijn broer het woord voeren. Ik ben benoemd als lid van de parlementscommissie en wil de coach en algemeen directeur horen.

Topje van de ijsberg ...

We weten dat niks zo maar gebeurt. We weten ook dat mensen elkaar onderweg makkelijk kunnen kwijtraken, niets menselijker dan dat. We ervaren vaak de onmacht als je je met je standpunt ingraaft in de loopgraaf. Ben je het oneens met mijn standpunt, dan ben je het oneens met mij, met mij persoonlijk, dus. We zijn het overzicht kwijtgeraakt: inhoud en relatie lopen inmiddels door elkaar heen.

Wat zijn de criteria van de oplossing?

Waar is mijn vermogen om nog vragen te stellen? Waar kan ik nog echt contact maken met de ander? Waar is vermogen om nog onbevangen en zonder oordeel naar de ander te kunnen luisteren? Waar was het mij allemaal om te doen? Waar was het jou nu om te doen ... Respect, solidariteit, onafhankelijkheid, zelfstandigheid, imago, relatie, openheid, vertrouwen, flexibiliteit ... Als we het van elkaar hadden geweten, hadden we misschien andere oplossingen bedacht ...

Muiterij, wij ook? Chaos in het Nederlands elftal.

1920, Antwerpen. Voetballers dreigen met staking. Vier Oranje-spelers werden weggestuurd ... lees meer

Muiterij, wij ook ...?
© Alle rechten voorbehouden.
1
0
1